Talno gretje ali radiatorji?

Kakšno ogrevanje izbrati – radiatorsko ali talno? Za lažjo odločitev si preberite prednosti in slabosti obojega.

Talno gretje

Predstavlja udobno vrsto ogrevanja, enakomerno razporeditvijo toplote in brez vidnih grelnih naprav. Poznamo klasično vodno in električno talno gretje. 

Vodno talno gretje

Vodno ali klasično talno gretje, kjer toploto oddaja segreta voda v ceveh pod estrihom. Najbolj primerno za večje površine. Je ceneje od električnega talnega gretja.

Prednosti: nižji strošek ogrevanja, toploto oddaja dalj časa (tudi po izklopu)

Slabosti: draga postavitev oz. montaža, uporabljen debelejši tlak – počasnejša odzivnost na spremembe v temperaturi

Električno talno gretje

Novejši način ogrevanja, kjer v tla vgradimo električne talne mreže in folije, kjer so postavljene električne cevi. V primerjavi s klasičnim talnim gretjem, so:

Prednosti: enostavna postavitev, tanek tlak, tla se hitro segrejejo

Slabosti: dražje ogrevanje (vgradnja kot strošek energije)

Talno gretje in zdravje

Pri talnem gretju je pomembno, da ne pretiravamo z visoko temperaturo. Le-ta mora biti zmerna (voda do 28C, bolje nekoliko manj). V kolikor čutimo tople ploščice, je znak, da je temperatura previsoka in za naše žile ne najbolj ugodna rešitev.

Stroški in postavitev talnega gretja

Cena postavitve talnega ogrevanja je približno 20% višja od postavitve radiatorjev. Da bo izkoristek toplote največji, razmislite kje se največ zadržujete. Talno gretje vsekakor priporočamo v kopalnicah. V kolikor imate več nadstropno stanovanje, priporočamo ločeno napeljavo.

Radiator Heating Installation
Inštalacija radiatorja

Ogrevanje z radiatorji

Je najbolj razširjena vrsta ogrevalnih naprav, kjer topel zrak kroži in segreva prostor.

Postavitev radiatorjev

Običajno jih namestimo pod okno in cevi vgradimo v steno, saj je tako izkoristek toplote največji. Prednost radiatorjev je, da jih lahko posamezno odpiramo in zapiramo. Slabost je njihova estetska nedovršenost, kroženje prahu in mrzla tla.

Stroški ogrevanja z radiatorji

Strošek postavitve radiatorjev je v primerjavi s talnim nižji. Stroški ogrevanja so odvisni od izbranega energenta, v splošnem pa velja da so od talnega gretja višji za 15-20%. Razlog je v slabši razporeditvi in izkoriščenosti toplote.

Po pregledu prednosti in slabosti obeh, smo najbolj naklonjeni talnemu gretju ali kombinaciji obojega. Talno gretje bi postavili v prostore, kjer se največ zadržujemo in v kopalnico. V kolikor imate stanovanje v dveh nadstropjih, priporočamo ločeno napeljavo, saj zaradi dvigovanja toplega zraka, bodo višje ležeči prostori prej segreti. Radiatorje bi postavili v spalnico za odrasle in ostale delovne prostore.

Leave A Comment