Talno gretje ali radiatorji?

<< nazaj
Kakšno ogrevanje izbrati – radiatorsko ali talno? Za lažjo odločitev smo si preberite prednosti in slabosti obojega.
Talno gretje
Predstavlja udobno vrsto ogrevanja, enakomerno razporeditvijo toplote in brez vidnih grelnih naprav. Poznamo klasično vodno in električno talno gretje. 
Vodno talno gretje
Vodno ali klasično talno gretje, kjer toploto oddaja segreta voda v ceveh pod estrihom. Najbolj primerno za večje površine. Je ceneje od električnega talnega gretja.
Prednosti: nižji strošek ogrevanja, toploto oddaja dalj časa (tudi po izklopu)
Slabosti: draga postavitev oz.montaža, uporabljen debelejši tlak - počasnejša odzivnost na spremembe v temperaturi

Električno talno gretje
Novejši način ogrevanja, kjer v tla vgradimo električne talne mreže in folje, kjer so postavljene elektrirčne cevi. V primerjavi s klasičnim talnim gretjem, so
Prednosti: enostavna postavitev, tanek tlak, tla se hitro segrejejo
Slabosti: dražje ogrevanje (vgradnja kot strošek energije)

Talno gretje in zdravje
Pri talnem gretju je pomembno, da ne pretiravamo z visoko temperaturo. Le-ta mora biti zmerna (voda do 28C, bolje nekoliko manj). V kolikor čutimo tople ploščice, je znak, da je temperatura previsoka in za naše žile ne najbolj ugodna rešitev.

Stroški in postavitev talnega gretja
Cena postavitve talnega ogrevanja je približno 20% višja od postavitve radiatorjev. Da bo izkoristek toplote največji, razmislite kje se največ zadržujete. Talno gretje vsekakor priporočamo v kopalnicah. V kolikor imate več nadstropno stanovanje, priporočamo ločeno napeljavo.

Ogrevanje z radiatorji
Je najbolj razširjena vrsta ogrevalnih naprav, kjer topel zrak kroži in segreva prostor.
Postavitev radiatorjev
Običajno jih namestimo pod okno in cevi vgradimo v steno, saj je tako izkoristek toplote največji. Prednost radiatorjev je, da jih lahko posamezno odpiramo in zapiramo. Slabost je njihova estetska nedovršenost, kroženje prahu in mrzla tla.

Stroški ogrevanja z radiatorji
Strošek postavitve radiatorjev je v primerjavi s talnim nižji. Stroški ogrevanja so odvisni od izbranega energenta, v splošnem pa velja da so od talnega gretja višji ya 15-20%.  Razlog je v slabši razporeditvi in izkoriščenosti toplote.
Po pregledu prednosti in slabosti obeh, smo najbolj naklonjeni talnemu gretju ali kombinaciji obojega. Talno gretje bi postavili v prostore, kjer se največ zadržujemo in v kopalnico. V kolikor imate stanovanje v dveh nadstropjih, priporočamo ločeno napeljavo, saj zaradi dvigovanja toplega zraka, bodo višje ležeči prostori prej segreti. Radiatorje bi postavili v spalnico za odrasle in ostale delovne prostore.


Pošljite nam vaše povpraševanje, kontaktiramo vas v roku 5-ih delovni dni.

Zanimam se za
Objekt m2
Lokacija:
Ime/Priimek
E-mail:
Telefon, če želite, da vas pokličemo
Vaše vprašanje

KONTAKT


ABV Construction, gradbeništvo in
inštalacije d.o.o.,
Črešnjevci 124,
9250 Gornja Radgona

+386 31 764 362

info@abv-construction.com